Kuchnia Singla

zarazy 0

Zrazy jak za dawnych lat

Składniki: schab bez kości boczek parzony cebula kilka ogórków kiszonych sól, pieprz, słodka papryka masło, olej Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster porządnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso...

1798460_735820773109457_1186596352_n 0

Domowe eklerki

Składniki: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 50g masła 1 łyżka cukru szczypta soli 2 jajka 1 łyżeczka cukru pudru 1 szklanka śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę należy...

1972459_735820886442779_966539823_n 0

Pączki, pączusie!

Składniki: 2 szklanki mąki 30g  drożdży 30g masła (stopionego i przestudzonego) 3 żółtka 2 łyżki cukru 200 ml mleka marmolada cukier puder sok z pomarańczy smalec lub olej do smażenia Drożdże należy połączyć  z...

1620783_735820826442785_935089984_n 0

Faworki czasem zwane chrustami

Składniki: 200g pszennej mąki 3 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka spirytusu lub octu szczypta soli olej do smażenia Mąkę przesiewamy do miski,...

cieciorka 0

Pasta z cieciorki

Składniki: 1 puszka cieciorki 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku kilka zielonych oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon sól, pieprz koperek Wszystkie składniki poza koperkiem wrzucamy do naczynia. Blendujemy na gładką masę. Po nałożeniu pasty...

ogorkowa 0

Tradycyjna zupa ogórkowa

Składniki: 500g żeberek wieprzowych 1/2 pora 2 marchewki 1 pietruszka 6 średnich ziemniaków 6 kiszonych ogórków 1/2 pęczka koperku 3 łyżki śmietany 18% łyżka masła sól, pieprz Mięso razem z selerem, pietruszką i porem...

ser 0

Ser żółty – jak zachować świeżość?

I na to jest trik. Wystarczy przechowywać żółty ser w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do pojemnika obok sera należy włożyć kostkę cukru. Cukier będzie wchłaniał wilgoć a ser zachowa świeżość i nie pokryje...

tatar 0

Tatar wołowy wersja domowa

Składniki: 200g polędwicy wołowej 1 żółtko łyżeczka musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek 2 średnie ogórki konserwowe 1/2 średniej cebuli kilka marynowanych pieczarek sól, świeżo mielony pieprz Mięso bardzo drobno siekamy używając ostrego noża...

sb10065877fv-001 0

Jajko na miękko – jak ugotować idealne?

Jajko wkładamy do rondla i zalewamy zimną wodą aż będzie przykryte. Do wody dodajemy 1 łyżeczkę soli i wstawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć (bulgotać) odliczamy 3 min. Po tym czasie wyciągamy jajko...